RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok

Programok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 programjai hét központi témakörhöz kapcsolódhatnak.

1. Pedagógusoknak szóló kiemelt program

Programok„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája

Magyarországon először! A múzeumok első alkalommal kínálnak komoly témákat, beszélgetéseket, könnyed formában, éjszakába nyúló időben a tanároknak, országszerte ugyanazon a napon, 2013. október 11-én Magyarország számos településének múzeumában. A program lehetőséget biztosít arra is, hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekintsenek a színfalak mögé. A programok célja, hogy a múzeum kiállításainak, a munkatársak tevékenységének, múzeumi programjainak, a műhelytitkoknak „bennfentes”-ként történő megismerése inspiráló legyen az oktatási szakemberek számára, hogy közülük mind többen térjenek vissza diákjaikkal együtt, mert: „ide visszatérni érdemes!”

Érdemes szemezgetni a Tanárok éjszakája programok között, mert ötletesnél ötletesebb programokat találtak ki a múzeumok a pedagógusok becsalogatására: több helyszínen fordított napon a diákok bőrébe bújva, átélhetik a múzeumi foglalkozások élményét, mások játékokkal, koncertekkel színesített szakmai előadásokat szerveznek, de olyan múzeumok is vannak, ahol terített asztal mellett képzelik el a  pedagógusokkal közös gondolkodást.

 

2. Tematikus közönségprogramok

ProgramokCsak itt, csak most – Pincétől a padlásig

Vissza nem térő alkalom! A látogatók elől elzárt múzeumi helyszínekkel, ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, egyedi tárgyakkal, rejtélyes, hihetetlen történetekkel ismerkedhetnek meg  a kalandvágyó látogatók. A múzeumok Pincétől a padlásig programkínálatában megtalálható rendhagyó tárlatvezetés éppúgy, mint az alkotó művésszel való találkozás, vagy kamarakoncerttel kiegészített műtárgybemutatás. Több múzeum felfedi kulisszatitkait: hogy születik meg egy kiállítás, mit jelent múzeumban dolgozni, milyen utat jár be egy műtárgy attól kezdve, hogy a múzeumhoz kerül addig a pillanatig, amikor a látogatók számára is látható lesz.

 ProgramokSétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!- Kulturális tereink másként

Ha azok a házak mesélni tudnának... Naponta elmegyünk jelentéktelennek látszó épületek mellett, járjuk az utcákat anélkül, hogy tudnánk, micsoda kulturális értékeket rejtenek. Ne csak a lábunk elé nézzünk, emeljük fel a fejünket és vegyük észre a csodákat! Rendhagyó múzeumi felfedező túra, a múzeum közelebbi és távolabbi környezetében. A program kilép a múzeum zárt falai közül, segítségével egy-egy település vagy városrész kulturális, épített és természeti értékeire hívják fel a múzeumi szakemberek a résztvevők figyelmét. A Kulturális tereink másként programot sokféleképpen közelítik meg a múzeumok. Többen kerékpártúrát szerveznek, sokan gyalogos sétára invitálnak, vannak, akik minden "megállónál" meglepetéssel készülnek, többen összefogtak a helyi iskolákkal, kórusokkal, hogy koncerttel színesítsék a felfedező körutat.

ProgramokMúzeumok délidőben – kultúrmorzsa, kultúr-korty, kulturális terefere

Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas, múzeumi program, könnyed stílusban – ebéd helyett, előtt, alatt és után. A múzeumok a vonzáskörzetükben található cégek dolgozóinak, környékben lakó nyugdíjasoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak, egyetemi hallgatóknak, ebédidőben rövid, 20-30 perces mini programot szerveznek. A Múzeumok délidőben programkínálatában szerepel játék, zene, irodalmi cafetéria, teázgatás és könnyed ebédmeghívás is.

Programok16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt

"Kedvenc kütyüid nyomogatása helyett türemkedjél be a múzeumban, és vezesd le az egész heti feszkót egy éjszakába nyúló pingpong meccsen, vagy menj vissza az időben és csekkold, hogyan is volt bezzeg az ő idejükben, kivel kavart Mátyás király, mit csináltak ükapáink a cifra - fonóban, milyen sminket dobtak fel magukra a dédiék. Szólj a haverodnak meg a csaoknak is, hogy a péntek esti menőzés októberben a múzeumokban kezdődik!" A Diákok buli előtt programmal a múzeumok kiállításaikat rendhagyó bemutatókkal, irodalmi pajkosságokkal, sporttal, zenével, interaktív programokkal teszik vonzóvá a fiatalok számára.

 ProgramokTárgydoktor rendel!

Eltörött a nagymama kedvenc csészéje, szú rágja a kisszéket, penészfolt éktelenkedik a nagypapa diplomáján, moly támadta meg a hímzett párnát. Mit tegyünk? Keressük fel a legközelebbi tárgydoktor rendelőt a múzeumban, hogy kivesézze a problémát, diagnosztizálja és orvosolja a bajt. A program keretében a múzeumi tárgyak más megvilágításban kerülnek a látogatók elé, mint ahogy azt eddig megszokták. Lehetőség nyílik a tárgyak belsejébe betekinteni, éppúgy, mint megismerni a tárgyak „lelkét”. A Tárgydoktor rendel! programon sok múzeum a szaktanácsadáson túl a restaurálás rejtelmeibe is beavatja a látogatókat.

 ProgramokAlkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás

2000-ben indult el világhódító útjára Angliából a „Big Draw”, azaz a „Nagy Rajzolás” októberi rendezvénysorozat, melynek kiemelkedő eseménye az idén október 5-ére eső „Big Draw” Nap. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a nemzetközi akcióhoz, mely azóta beépült a programsorozatba. 2013-ban is az a törekvésünk, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályt lehessen bevonni az egy hónapig tartó kezdeményezésbe, hiszen a Nagy Rajzolás együttes élménye remek közösségteremtő, ami generációkat kapcsolhat össze.Programok

A Nagy Rajzolás programok szervezőinek fantáziája határtalan: kerítésfestés, textilfestés, aszfaltrajzolás, különleges rajztechnikák kipróbálása, rekordkísérlet, versenyek, majd kiállítások a remekművekből. Aki a Nagy Rajzolást választja, garantáltan színes, vidám, kreatív és interaktív programra számíthat, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a művészetek, a tudomány, a dizájn, a környezet és a múzeumok világához, vagy a Nagy Rajzolás nemzetközi kampány idei központi témájához „Rajzold meg a holnapot. Külön büszkeségünk, hogy a 2009-es év Nagy Rajzolásának elismerő diplomáját egy magyar múzeumnak, a Múzeumok Őszi Fesztiválja felhívására jelentkezett Kecskeméti Kulturális Központnak ítélték meg.

A Nagy Rajzolás programot az ICO Zrt, Középkelet-Európa legnagyobb írószergyártó cége támogatja. Ha kíváncsi rá, hogy mi a kapcsolat a golyóstoll feltalálása és a Nagy Rajzolás között, olvassa el cikkünket!

Indulnak az alkotói pályázatok! Egyéni és iskolák részére kiírt pályázatok nem csak rajzolni tudóknak!

Rakjátok össze ti a jövő múzeumát! Pályázati felhívás iskoláknak

Sünök, mémek, satöbbi...Pályázati felhívás 10-19 éveseknek

Sündörögjünk be együtt a múzeumba! Pályázati felhívás 6-15 éveseknek

 

Szakmai Programok 3. Szakmai programok, konferenciák

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínál szakmai programokat. Sok múzeum szervez konferenciát, információs napot, műhelygyakorlatot annak érdekében, hogy szakmai tevékenységét, tudományos munkásságát megismertesse, vagy összehozza az oktatási és kulturális szakembereket.  

A szakmai rendezvények közül is kiemelkedik a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amelynek 2013. szeptember 30-án a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont.

A rendezvényen kerül átadásra az év Múzeumpedagógiai Nívódíja, valamint itt adjuk át először a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat is.

Ajándéktárgyak

Magyar Nemzeti Múzeum programjai

Építészet Hónapja 2013

Szalmai programok

Hol lehet a párja?

Programkeresés helység szerint

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételek
Nemzeti Kulturális AlapA program a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával valósult meg.